WiMAX چیست؟
سیستم ارتباطی و دیجیتالی بی سیم میباشد. همچنین به عنوان پروتکل ۸۰۲٫۱۶ (توسط IEEE) شناخته شدهاست که جایگزینی برای شبکههای بی سیم نواحی شهری تعیین شدهاست. WiMAX میتواند دستیابی بی سیم پهن باند فراهم سازد (BWA) که تا ۳۰ مایل (۵۰ کیلومتر) برای ایستگاههای ثابت و ۳ تا ۱۰ مایل (۵ تا ۱۵ کیلومتر) برای ایستگاههای سیار را پوشش میدهد. برعکس، استانداردهای شبکههای بی سیم محلی برای سیستم Wi-Fi در پروتکل ۸۰۲٫۱۱ در اکثر حالتها به تنها ۱۰۰ تا ۳۰۰ فوت (۳۰ تا ۱۰۰ متر) محدود شدهاست. با WiMAX، سرعت دادهها در شبکههایی مانند Wi-Fi به سادگی پشتیبانی میشود. اما موضوع تداخل امواج کاهش مییابد. WiMAX بر روی هر دوی فرکانسهای مجاز و غیر مجاز قابل اجراست که بدین وسیله محیطی تحت کنترل فراهم ساخته و الگوی اقتصادی قابل رشدی را برای امواج قابل حمل بی سیم ایجاد میسازد.
WiMAX میتواند برای شبکههای بی سیم دقیقا به طور مشابهای با پروتکلهای رایج Wi-Fi مورد استفاده قرار گیرد. WiMAX نسل دوم پروتکلی است که استفاده موثرتری از پهنای باند و جلوگیری از تداخل امواج را امکان پذیر ساخته و امکان سرعتهای دادهٔ بالاتری بر روی مسافتهای طولانی تر ممکن میسازد.
استاندارد ۸۰۲٫۱۶ که توسط موسسه IEEE به تصویب رسیدهاست، ویژگیهای تکنیکی از پروتکلهای ارتباطی را تعیین میسازد. گروهی تحت عنوان WiMAX Forum وسیلهای برای تست تجهیزات تولید کنندگان برای سازگاری بیشتر پیشنهاد میکند، درست همان گونه که برای یک گروه صنعتی نیز چنین محیطی را فراهم میسازد که مختص گسترشهای تجاری و توسعهٔ فناوری میباشد.
WiMAX میتواند یک نقطه مرکزی را برای مشتریان فراهم سازد. علاوه بر آنکه چنین امکاناتی برای فراهم کنندگان خدمات، تولید کنندگان، تحلیل گران و محققانی که به تکنولوژی WiMAX، خدمات و محصولات آن علاقه مندند نیز امکان پذیر است. به زودی، WiMAX اصطلاحی به خوبی شناخته شدهای برای توصیف دستیابی اینترنت بی سیم در سرتاسر دنیا به حساب میآید.
کاربردهای عملی وایمکس
مهمترین خصوصیت و برتری WiMAX که باید عنوان گردد همان قابلیت سیار بودن آن است که موجب میشود که این تکنولوژی را وارد لپ تاپها، کامپیوترهای دستی و در نهایت گوشیهای تلفنهای همراه سازد و این امکان را به آنها میدهد که دیگر کاربران برای استفاده از اینترنت پر سرعت نیاز به استقرار در یک مکان خاص و یا محدودهٔ بسیار محدود نداشته باشند و بتوانند در هر حال و حتی در حال حرکت نیز با سرعتهای بالا از این امکان بهره مند گردند. یکی از ویژگیهای جالب و قابل توجه در این مورد بار گذاری اطلاعات بر روی گوشیهای تلفن همراه میباشد که میتواند برای جنبههای تبلیغاتی بسیار موثر واقع گردد و آن هم بدین صورت است که مثلاً فردی که در حال گذر از یک پل هوایی است به یک باره حجمی از اطلاعات بر روی گوشی وی فرستاده میشود که میتواند در قالب تصویر، صوت و یا انیمیشن باشد که برای جنبههای تبلیغاتی بکار گرفته شود و یا تعداد قابل توجهی افراد که روزانه از مترو استفاده میکنند که در هر ایستگاه نوع خاصی از تبلیغات میتواند برای این افراد فرستاده شود که این جنبهها موج جدیدی از این فن آوری فوق العاده را در دنیای امروزی نمایان میسازند. یکی از دلایل همه گیر نشدن استفاده کاربردی از کارتهای بانکی و حذف پول از سیستم پرداختهای خرد در برخی کشورها از جمله ایران، عدم وجود زیر ساختهای لازم جهت گسترش شبکههای انتقال داده برای برقراری ارتباط بین هزاران دستگاه POS و ATM موجود در کشور میباشد. لذا این تکنولوژی به عنوان فن آوری پیشرفته در عرصهٔ فن آوری اطلاعات میتواند موثرترین و کاراترین راه حل موجود باشد تا این خلل موجود را حل کند و سیستم خرید از فروشگاهها، سازمانها و شرکتهای تجاری را آسان سازد. توسعهٔ ظرفیت تجارت الکترونیکی نیز از دیگر جنبههایی است که حائز اهمیت میباشد. راه اندازی تدارک الکترونیکی در کشورهایی نظیر ایران، به توسعهٔ ICT و افزایش قابلیتهای دولت و پردازش تراکنشها به شکل موثرتری منجر خواهد شد که فواید آن در بخشهای دیگر نظیر پرداختها و مالیاتها، تخصیص منابع مالی و تامین اجتماعی آشکار میشود. که البته تحقیقات بیشتری برای یافتن بهترین شیوهٔ پیاده سازی این گونه سیستمها در کشورهای در حال توسعه مورد نیاز است. قابلیت امنیت بالای دادههایی که در این شبکه وجود دارد موجب میشود تا دادهها به صورت رمز گذاری شده منتقل شوند و دسترسی به دادهها فقط با داشتن مجوز مربوطه (به صورت username و password) امکان پذیر باشد و کاربران و علی الخصوص کاربران سیار بتوانند در هر نقطهای با داشتن چنین اجازهای به این شبکه متصل شده و از امکانات ویژهٔ آن برخوردار گردند. علاوه بر این همانطوری که ذکر شد در برنامههای این تکنولوژی، استفاده از سرویسهایی همچون VoIP نیز گنجانده شدهاست که ممکن است این تکنولوژی را به عنوان یکی از رقبای سیستم موبایل کلاسیک تبدیل کند. ایجاد یک شهر یا شهرک الکترونیکی نیز از جمله اهداف این تکنولوژی برای رسیدن به آن میباشد که بدین وسیله بتوان موجبات آماده سازی چنین بستری را فراهم سازیم. و البته تسهیلات و امکانات بسیار زیاد دیگری نیز هستند که در اینجا مجال گفتن آنها نیست.